ISBN: 9788243005136
Status: I salg
Utgivelsesår: 2009
Innbinding: Hft.
  

Mats-Eric Nilsson

Den hemmelige kokken

Noen har jukset med maten din

Les «Matbløffen som vekket Mattilsynet», om hvordan grønne olivener selges som svarte og Blakken selges som Pizzaskinke. (Dagbladets møte med Mats-Eric Nilsson ga nærmere 1000  leserkommentarer!).

I Den hemmelige kokken kan du lese om hvordan vaniljesmak lages av råttent tømmer, at ferskpresset appelsinjuice i virkeligheten er lagret i opptil ett år, og at grønnfargen i pistasjisen lages av spinat.

Det er ikke lett å finne mat som det ikke er jukset med, men Den hemmelige kokken inneholder også en innkjøpsguide, en sesongguide, en oversikt over E-nummere og en oversikt over hvor i Norge du kan kjøpe rene matvarer.

Den hemmelige kokken har skapt en liten matrevolusjon i Sverige. Et år etter at boken kom ut, pågår det fortsatt diskusjoner i media og forfatteren holder foredrag om temaet i hele landet. De omtalte produsentene i boken har endret sine produksjonsrutiner og flere hoteller og serveringssteder har byttet ut sine råvarer.

Den norske utgaven er oversatt og bearbeidet av Jan-Tore Egge, leder for Slow Food-bevegelsens Oslo-avdeling.

PRESSE
«Et enestående detektiv-, historiker- og formidlingsarbeid. (...)
Lørdag holdt jeg dommedag i mitt kjøleskap. For de forskrekkede vitnene må det ha fortont seg som da Kristus renset tempelet. Ut gikk lettrømme, lettmajones, brus, skinkepålegg, en halvfull boks rekesalat, en halvtom flaske ketchup (ikke Heinz), makrell i tomat ... intet av dette kommer tilbake i mitt hus. Deretter dro jeg til nærmeste Ultra og kjøpte en kostbar Stange-kylling, et dyr som trass sin unge alder har fått mer pleie og omsorg enn David Beckham. Da denne var ferdigstekt og spredte sin vellukt utover huset, var jeg gjenfødt.»
Torgrim Eggen, Klassekampen

«[...] dei ekte råvarene blir bytte ut med billigare alternativ, nemleg tilsettingsstoff som emulgator og stabilisator og andre kunstige ingrediensar som E-stoff i store mengder. Jo fleire kjemikaliar, jo lågare pris. I tillegg til å vera lettvint og billig, skal maten i dag også vera mager. Og den hemmeleg kokken vår veit råd, mindre naturleg feitt, men meir tilsettingsstoff. Det er denne sanninga Nilsson vil ha fram, og han klarer å overtyde oss og forskrekke.»
Magnhild Bruheim, NRK

«Boka er inndelt i korte, tematisk fokuserte kapitler og er skrevet på et enkelt og nøkternt språk.»
Iver Mysterud, Mat&Helse

«Nilsson driver folkeopplysning av ypperste klasse.»
Marte Rostvåg Ulltveit-Moe, Ren Mat

«Årets skandalebok.»
Aftonbladet

«Et generalangrep på hele matvareindustrien.»
Svenska Dagbladet

Vet du hva du spiser? (feature i A-magasinet)

Noen har jukset med maten din (feature i D2, Dagens Næringsliv)

Smaken av sannhet (feature i Ny Tid)

En smak av rotten tran (feature i Magasinet, Dagbladet)

Forfatterens nye hjemmeside og bok: Äkta vara  (Nå også ute på norsk!)
Andre bøker av samme forfatter
Mats-Eric Nilsson
Noen har jukset med maten din
Mats-Eric Nilsson
En guide til uforfalsket mat. Endelig i pocketutgave.
Mats-Eric Nilsson
Oppfølgeren til bestselgeren Den hemmelige kokken


Mats-Eric Nilsson har vært nyhetsjournalist i 30 år. Han er redaksjonssjef og matskribent i Svenska Dagbladet.
Les mer om forfatteren


Spartacus forlag AS
Ansatte
Foreign rights / Agency
Innsending av manus
Kjøpsbetingelser
Kjøp av ebøker
For presse
For bokhandlere