ISBN: 9788243006829
Status: I salg
Utgivelsesår: 2012
Innbinding: Hft.
  

Frank Rossavik

SV

Fra Kings Bay til Kongens bord

«Obligatorisk lesning for alle som ønsker å forstå det til tider uforståelige partiet. […]  Man kan si mye om SV, men kjedelige er de ikke. Det er heller ikke boken til Rossavik.» Hege Ulstein, Dagsavisen

Om kvelden 20. august 1963 feller Finn Gustavsen fra SF Einar Gerhardsens regjering på direktesendt fjernsyn. Kings Bay-krisen gjør Gustavsen og det lille, ferske partiet landskjent.

Dette er historien om Sosialistisk Folkeparti og Sosialistisk Venstreparti fra begynnelsen til og med partiets fire første år i regjering. Den handler om de store stridstemaene i etterkrigstidens Norge: lampen mot Nato og atomvåpen, avstemningene om EF og EU, og spørsmål om fordeling, olje og miljø. Men også om indre kamper om forståelsen av sosialistisk ideologi og kommunismen i Øst-Europa.

Boken kaster nytt lys over sentrale aktører som Berge Furre, Hanna Kvanmo, Erik Solheim og Kristin Halvorsen. Samtidig kommer en rekke andre markante personer frem, folk som ikke er like godt kjent, men som har spilt viktige roller i partiets liv.
Landets mest fargerike parti har opplevd splittelse og samling – og har mer enn én gang stått på avgrunnens rand. Partiets historie er full av seirer og nederlag, men også av både frivillig og ufrivillig humor.

PRESSE
«Fra Kings Bay til Kongens bord leverer varene. Jeg kan ikke skjønne annet enn at både det ene og andre partiet kjenner misunnelsen gnage nå. En ting er tannløse festskrifter, en annen ting å bli behandlet i fullt alvor og monoman detalj av en jouranalist/historiker av Frank Rossaviks kaliber.»
Torgrim Eggen, Dagens Næringsliv

«En svært grundig, leseverdig og gjennomarbeidet partihistorie. Et standardverk om SV, og obligatorisk lesning for alle som ønsker å forstå det til tider uforståelige partiet. […] Portrettet av Kristin Halvorsen som en sterk og til tider rå maktpolitiker er usedvanlig godt, og utfyller bildet av henne. […] Man kan si mye om SV, men kjedelige er de ikke. Det er heller ikke boken til Rossavik.»
Hege Ulstein, Dagsavisen

«Frank Rossavik har SV-bakgrunn. Samtidig har han forlengst frigjort seg fra partiåket. Denne dobbeltheten virker avgjørende for at han som SVs krønikeskriver både forstår sitt objekt og har distanse til det. Resultatet er blitt en fascinerende og velskrevet politisk fortelling»
Harald Stanghelle, Aftenposten

«Skildringa av SVs indre liv (er) Rossaviks bragd: Aldri har vel ei partihistorie i dette landet vore så tett på dei som stod midt oppi det. Journalisten Rossavik får fram ein nyanserikdom på ein måte faghistorikaren knappast gjer etter han. [...]
Ein mindre dugande forfattar kunne verka påtrengjande.. Hjå Rossavik er skrivemåten ein styrke. Karakteristikkane vert krydder; framstillinga får snert.
[...]
Det er ei imponerande og truverdig bok Frank Rossavik har skrive.»
Svein Tuastad, Bergens Tidende

«Rossavik har gjort et grundig og godt arbeid, boken er spennende lesning.»
Olav Versto, VG

«Boken kjennes aldri tung før man løfter den opp for å legge den fra seg. […]
Stilistisk fortsetter Rossavik der han slapp Førdebiografien: Med et forbilledlig enkelt og lettforståelig språk, spritet opp med illustrerende replikker og anekdoter […]
Summa summarum er det nå altså bevist at Frank Rossavik kan skrive underholdende og lærerikt ikke bare om enkeltpolitikere, men også om politiske partier. Han har tross knappe rammer i tid og penger levert en ny interessant og viktig bok fra de siste tiårenes politiske Norgeshistorie. SV. Fra Kings Bay til Kongens bord er vel verdt både timene og hundrelappene for alle som har sterkt sympati med SV, så vel som for alle som har sterkt antipati mot SV.»
Hans Olav Lahlum, Morgenbladet


«(Rossaviks) kombinasjon av innenfrakjennskap, utenforskap og faglig etterrettelighet gjør det til en bok til å få forståelse av – og en glede å lese.[…]
Kildene er stort sett interne SV-kilder. Men der er materialet imponerende. Ikke minst tilgang til SVs interne arkiver bringer mye interessant – og det gjør også noen glimt fra østtyske arkiver. Og så har vi jo også hans egen innsikt, som gjør at han kan sitere utsagn fra partiledere og lakonisk føye til at det var nok ikke helt sant. Han forteller med innsikt om hvordan SV ble omformet til et pragmatisk og maktorientert parti.
…det (er) fint å få en så grundig og etterrettelig fremstilling av venstresosialistenes historie fram til nå.»
Erling Rimehaug, Vårt Land


«Alle basketaka i soga til SF og SV er drivande godt skildra i boka om den no tamde politiske urokråka. […] Det er medrivande lesnad. Ein treng ikkje krimlitteratur i påska etter dette. Rossavik har gjeve oss ein kjeldenær studie av høg kvalitet.»
Bernt Hagtvet, Dag og Tid


«Fra Kings Bay til Kongens bord er blitt eit viktig bidrag til den store boka om venstresidas historie. Ho bør lesast av mange.»
Håkon Kolmannskog, Klassekampen


«Det som kjennetegner og utmerker Frank Rossavik som politisk historieskriver er at han virkelig vet å bruke anekdotiske fortellinger, slik at de virkelig blir små billedlige eksempler som i sin tur kaster lys over den store Historien. Nietszche mente i en kjent aforisme at du trenger tre anekdoter for å gi et tydelig bilde av et menneske. Forfatteren har minst tre anekdoter til overs for alle de sentrale aktørene i dette fascinerende partiet. Finn Gustavsen, Knut Løfsnes, Ragnar Kalheim, Rune Slagstad, Erik Solheim, Kristin Halvorsen, Berge Furre og Hanna Kvanmo, ja ikke minst Hanna Kvanmo, er bare noen av dem man nesten føler man kjenner personlig etter å ha lest denne boken.»
Knut Hoem, NRK Kulturnytt
MATERIELL, OMTALER OG ANMELDELSER
Høyoppløst omslag
Andre bøker av samme forfatter
Frank Rossavik
Den gripende historien om NS-ordførerens jødiske sønn
Frank Rossavik
Biografien om Kåre Valebrokk.
Frank Rossavik
"Rossavik har lyktes igjen!" Stavanger Aftenblad

Frank Rossavik
Den gode, den onde og den brysomme Unionen
Frank Rossavik
Ein biografi om Einar Førde
Frank Rossavik
Ein biografi om Einar Førde

Frank Rossavik
Ein biografi om Einar Førde
Frank Rossavik
Historien til Norges mest fargerike parti!

Frank Rossavik er politisk kommentator og prisbelønt forfatter.
Les mer om forfatteren


Spartacus forlag AS
Ansatte
Foreign rights / Agency
Innsending av manus
Kjøpsbetingelser
Kjøp av ebøker
For presse
For bokhandlere